GRÖNA VARVET - KUNGSVIKEN ORUST

EN VIKTIG HISTORISK LÄNK

Om vi i våra tankar gör en resa från Strömstad i norr till Vrångö i söder så har det skett stora förändringar i Bohuslän sedan 1500-talet. Då kunde de första bosättningarna byggas tack vare sillperioden. Människorna blev bofasta och kunde livnära sig på fiske, frakt, båtbyggeri m.m. Detta är i korthet vårt historiska arv.

Kungsviken är i det sammanhanget en viktig plats där båtbyggarkunskapen levt och utvecklats fram till våra dagar. Kunskapen lever vidare genom att flera moderna varv, som Malö, Najad och Hallberg-Rassy, har startat här. Vi vill genom dokumentation och praktiskt arbete låta hantverkskunskapen aktivt leva vidare.

För att förstå det historiska arvet är Gösta Johanssons varv en viktig länk där hela varvsmiljön med byggnader, slip och brygga är bevarade. Gösta Johanssons varv kommer att vara en arbetsplats och kommer dessutom att visa äldre båtar byggda på varvet av Gösta, hans far Julius, farbror Henrik och farfar Alfred.
Det är den totala miljön som är unik och som måste bevaras.

Kungsvikens båthistoria finns dokumenterad hos prismavg.se

GÖSTA JOHANSSON OCH BÅTBYGGARTRADITIONEN

När Gösta bara var 7-8 år gammal fick han börja som pyngel hos sin far Julius Johansson och sin farbror Henrik Johansson. Det var så båtbyggarkunskaperna fördes vidare, barnen lärdes upp från det att de var små. Från början fick de hjälpa till med enklare uppgifter som att hämta saker åt de äldre, men allt eftersom fick de svårare och svårare uppdrag.

I Bertil Quirins bok om Gösta Johansson berättar Gösta själv om Kungsviken som det var förr: ”Hela samhället var uppbyggt kring båtbyggeriet. För många år sen, det var väl kring sekelskiftet, höll de på med 17 byggen i rad nedanför affären. De kunde nästan gå på båtar hela vägen.” Gösta fortsätter med att berätta att även de som inte kunde arbeta med trä ofta arbetade med något som var knutet till båtbyggeriet, det kunde vara till exempel smide, segelsömnad eller sågning av virke.
När man läser vad Gösta berättar förstår man att en av sakerna som gjorde att båtbyggeriet kunde leva vidare var att samarbetet i viken fungerade så väl. När båtarna skulle sjösättas behövdes det gott om folk, då gällde det att hjälpas åt.

AKTUELLA AKTIVITETER

Föreningens båtar behöver fler engagerade som jobbar med underhållet, kontakta föreningen via info@gostasvarv.se

Föreningen har även arbetsgrupper för planering av varvs- och båtunderhåll, båtkultur, såg/slip-renovering och ungdomsverksamhet. Alla medlemmar är välkomna att delta.

TIDIGARE AKTIVITETER 2023

Ta med din picknickkorg och kom till Gröna varvet den 13 juli kl 19.00.

Du får då ta del av berättelse av Dan Nilsson om Evert Taubes tid vid varvet och andra anekdoter samt allsång med Helene Ek Bane.

Länk till inbjudan

Föreningen har renoverat en arbetseka för Sjöfartsverket som bl a används vid utsättning och renovering av prickar. Länk till artikel i ST-tidningen om ekan och renoveringen

Thommy Larsson och Anders Åhman har bytt en hel del trä och förstärkt akterspegeln. De har även monterat en kraftig avbärarlist i gummi och stålskoning i aktern.

Modellbåtskurs för yngre båtbyggare.

Vi har under våren byggt mindre modellbåtar.

Artikel i ST-tidningen om kursen och varvet

Föreningen deltar som vanligt under “Öppet varv”. Visning av båtar både inne i varvet och i sjön.

Kräftskiva i Gröna Varvet, lördagen den19 augusti, 19.00. Länk till pdf med inbjudan och information

Söndag 10 september kl. 10.00 Visning av Gösta Johanssons varv i Kungsviken i Taubes anda

Start vid varvet, visningen tar ca 2-3 timmar. OBS! begränsade parkeringsmöjligheter, samåk gärna.

Musikunderhållning med Lotta & Gåke.

Länk till övriga aktiviteter under kulturvandringsveckan på Orust

FÖRENINGEN IDAG

Föreningen Gösta Johanssons Varv syftar inte bara till att bevara Göstas minne och varv, utan vi vill bevara och utveckla vårt unika kulturarv av träbåtsbyggande, hantverk, renovering samt underhåll som funnits i Bohuslän, med hjärtat i Kungsviken på Orust.

Föreningen är sedan 2022 huvudägare till varvet och kommer nu aktivt arbeta med att underhålla varvsbyggnader, slip och såg samt utveckla föreningens verksamheter.

Vi vill arbeta för en levande varvsmiljö, utveckla barn- och ungdomsverksamhet samt samverka med organisationer och andra föreningar.

Vi samarbetar med Föreningen Westkust som vintertid hyr in sej i varvet för underhåll av bl a master.

POLSTJERNAN – FISKEBÅTEN SOM KOM HEM

Ett viktigt engagemang är föreningens båt Polstjernan som byggdes i Kungsviken 1919, av Julius i Kilen, Gösta Johanssons far. Den brukades länge som fiskebåt utanför Resteröd och var då registrerad med distriktsnummer UA 33. Efter ett antal ägare har Polstjernan återvänt till Kungsviken. Polstjerna har genomgått en omfattande renovering och ligger sommartid förtöjd vid Göstas brygga, vid det karakteristiskt gröna varvet.

Föreningen äger även den sista båten som Gösta byggde, Josefin, en kravellbyggd snipa och två ekor

HJÄLP TILL ATT STÖTTA FÖRENINGEN

Vill du vara med och stötta föreningen i sitt arbete med att bevara varvet och en levande varvsmiljö? Då är du hjärtligt välkommen att bli medlem. Medlemsavgiften är 300 kr per år för enskild person eller familj.

Swisha till 123 268 0270 eller bankgiro 5427-7892

Kom ihåg att ange namn, adress, telefonnummer och mailadress. Vi informerar om pågående aktiviteter främst via mail.

Vill du stötta föreningen ytterligare tar vi gärna emot bidrag som kan sättas in på samma bankgiro- eller swishnummer.

Föreningens bidragsgivare och sponsorer:

BURRE HELLMANS STIFTELSE

RIKSANTIKVARIEÄMBETET

ORUST SPARBANK

ORUST KOMMUN

THORDÉNSTIFTELSEN

SAFETECH

ISLANDSFISKARNA

LEADER SÖDRA BOHUSLÄN